Liečivé účinky saunovania

Liečivé účinky saunovania

Liečivé účinky saunovania môžete spoznať najlepšie vlastnej koži pri návšteve niektorého wellness centra (napríklad našej suničky – wellness v centre Bratislavy), tí šťastnejší saunovaním vo vlastnej saune. Vedecké štúdie či predovšetkým skúseností pravidelných návštevníkov sauny ukazujú, že pravidelné saunovanie prináša širokú škálu liečivých účinkov. Ďalej preto uvádzame ako môže saunovanie prispieť k Vášmu zdravému životnému štýlu.

 

Spálite kalórie a schudnete

Najlepšie saunovanie je také, ktoré prináša výsledky. A skutočne viditeľným výsledkom môže byť práve chudnutie. Tým, že sa zdržiavate v horúcom prostredí sa  zvyšuje srdcová činnosť – srdcový tep sa zrýchľuje, spolu s ním tiež metabolizmus a telo tak spáli viac kalórií. Pravidelné saunovanie je vhodným doplnkom akéhokoľvek fitness programu. Nezabúdajte však, že najlepšie saunovanie je také, po ktorom sa Vaše telo cíti dobre. Preto je dôležité dopĺňať tekutiny po každej návšteve sauny.

 

Zvýšenie prietoku krvi

Ďalším liečivým účinkom saunovania je to, že vďaka pobytu v teplom prostredí začne Vaše srdce pracovať rýchlejšie, čiže bude rýchlejšie pumpovať krv. Nárastom prietoku krvi sa o čosi rozšíria aj Vaše cievy, čo môže napomôcť aj pri znížení krvného tlaku. Inak povedané, saunovaním zlepšíte činnosť Vášho srdca, spolu s ním prietok krvi v tele a tým sa upokojí aj Váš krvný tlak.

 

Zlepšenie imunity

 

Liečivé účinky sauny nespočívajú len v tom, že pomáha odstraňovať z ľudského tela nečistoty a odpadové látky. Saunovanie tiež pomáha organizmu niektoré užitočné látky vytvárať. Tým že sa pri saunovaní zvýši Vaša telesná teplota, telo začne veriť, že ste dostali horúčku a podľa toho sa aj správa a začne produkovať biele krvinky. Saunovanie je tak jedným z najlepších spôsobov ako zvýšiť svoju imunitu a znížiť šance, že prechladnete alebo dostanete chrípku.

 

Napomáha dýchaniu

Stráviť čas v saune môže byť tiež najlepšou odpoveďou na prekonanú chorobu. Špeciálne sa však saunovanie vyplatí ľudom, ktorí trpia problémami s dýchacími cestami ako sú napríklad upchaté prínosné dutiny. Pre nich sú liečivé účinky vody odparujúcej sa z horúcich saunových kameňov skutočne na nezaplatenie.

 

Úľava od bolesti

Byť ponorený v horúcom vzduchu sauny je dobrá terapia pre boľavé kĺby a stuhnuté svaly. Pre tých, ktorí trpia artritídou alebo inými bolestivými ochoreniami, môže byť sauna najlepším spôsobom, ako nájsť úľavu. Pre ľudí, ktorí žijú aktívne a ich životný štýl je fyzicky náročný je saunovanie zase ideálnym spôsobom, ako odmeniť svoje telo za to, že pracuje naplno.

 

Odbúranie stresu a endorfíny

Endorfíny sú zodpovedné za príjemné a blahodarné pocity, ktoré môžete poznať tiež po náročnej fyzickej aktivite. Spojenie náročnej fyzickej aktivity a relaxu pri saunovaní je jedným z najlepších spôsobov ako odbúrať stres a napätie nahromadené počas dňa a pomôcť tak endorfínom vyplaviť sa a priniesť príjemné pocity uvoľnenia a spokojnosti. Mnohí pravidelní návštevníci sauny konštatujú, že sa takýmto spôsobom zbavili aj nespavosti.

 

Did you like this? Share it!

Zanechajte komentár

Facebook
Instagram