Jediné fínske slovo v angličtine – Sauna

Jediným fínskym slovom, ktoré sa dostalo do každodennej angličtiny a vďaka tomu aj do mnohých ďalších svetových jazykov, je “sauna”. V skutočnosti však málo chápeme, čo sauna v skutočnosti je a hlavne čo znamená pre Fínov.

V tienisto osvetlenej izbe v tichu sedia nahí muži a potia sa. Opakovane sa šľahajú brezovými prútmi. Z času na čas niektorý z nich vezme naberačku vody a opatrne ju vyleje cez vyhrievané kamene kachlí v rohu.

Náhle sa objaví syčavý zvuk. V priebehu niekoľkých sekúnd sa rozlieva vlhké teplo okolo ich členkov a cez nohy, než im horúčava obleje celé telo. Póry sa otvárajú a pot im steká od hlavy až k päte.

Tento rituál uskutočňuje po celom Fínsku už tisíce rokov.

Každá sauna má svoj vlastný charakter.

Moderná sauna

Pre tých, ktorí pracovali na poliach v drsných podmienkach, poskytovala sauna vítanú úľavu na uvoľnenie a upokojenie boľavých svalov. Tieto teplé drevené miestnosti boli v centre hlavných udalostí života Fínov.

Ženy v nich rodili svoje deti, pretože steny tradičných parných sáun boli lemované prírodnými sadzami odolnými voči baktériám, čo z nich robilo najčistejšiu miestnosť v dome.

Sauny boli tiež miestnosťami slúžiacimi pre predmanželské rituály, a dokonca v nich boli umývané a pripravované telá mŕtvych na pohreb.

Pre mnoho Fínov bola sauna najsvätejšou miestnosťou v dome spájajúcou sa s ich zdravím a blahobytom.

Fíni hovoria, že sauna je lekárňou chudoby. Niektorí Fíni trávia v saune až tri hodiny denne a šesť dní v týždni. “Ak chorého človeka nevylieči decht, liehoviny alebo sauna, potom už mu nepomôže nič,” hovorí staré fínske príslovie.

Dnes je Fínsko národom 5,3 milióna ľudí s 3,3 milióna saunami, ktoré sa nachádzajú v domácnostiach, kanceláriách, továrňach, športových centrách, hoteloch, lodiach a hlboko pod zemou v baniach.

Sauna vám pomôže upokojiť sa v modernej spoločnosti, kde nie je nikdy ticho. Ide o skutočne meditatívne miesto. Je tam tma a zvyčajne je taká horúca, že nechcete hovoriť.

Muž v saune

Vzhľadom na tento charakter sauny existuje niekoľko základných pravidiel ako sa v tradičnej fínskej saune správať. V saune nie je povolené žiadne jedlo ani pitie.

Väčšina Fínov považuje tradičné dymové sauny za najlepšie, pretože ich zohrievajú veľmi jemne. Zahriatie trvá asi päť hodín. Lavičky v dymových saunách sú čistené, ale neodporúča sa v nich opierať o stenu.

Na rozdiel od sauny na drevo používajú dymové sauny kachle bez komína. Dym preto stále cítite – príjemný pocit, ktorý vás prenesie do lesa – ale nevidíte ho ani necítite vo svojich očiach.

Žiadne oblečenie alebo plavky nie sú v saune povolené z toho istého dôvodu, prečo si nič neobliekate ani do sprchy alebo kúpeľa. Potrebujete si totiž perfektne vyčistiť každú časť tela, čomu by oblečenie bránilo.

Did you like this? Share it!

Zanechajte komentár

Facebook
Instagram