Sauna – Švédska saunová etiketa

Po sérií článkov zaoberajúcich sa fínskou saunou sme sa rozhodli obrátiť svoju pozornosť o pár kilometrov na západ a pozrieť sa v sérií dvoch článkov na to, ako prebieha saunovanie v ďalšej severskej krajine typickej saunovaním – vo Švédsku.

Rovnako ako fika (švédsky výraz pre tradičné posedenie pri káve), aj potenie sa v horúcej saune je nevyhnutnou súčasťou života vo Švédsku. O zdravotných výhodách švédskej sauny sa hovorí veľa. Pre zahraničných návštevníkov, ktorí by nemuseli byť zvyknutí na nahotu v prítomnosti cudzích ľudí však môže byť pobyt v švédskej saune skľučujúcim zážitkom.

Takže: je v poriadku nosiť plavecký výstroj v tradičnej švédskej saune? Budeš sa bičovať s brezovými prútmi? A čo by si mal urobiť so svojimi očami, keď si obklopený nahotou? Tu je niekoľko užitočných rád, ktoré môžu pomôcť zmierniť starosti spojené so saunovaním vo švédskej alebo akejkoľvek inej saune.

Prvá vec, ktorú si treba zapamätať je, že nie je nič zvláštneho na tom, ak vojdete do sauny bez oblečenia.

Vďaka tomu, že pokožku neprikryjete oblečením, môžete si saunu užiť naplno. Niektorí dokonca považujú za nehygienické prísť do sauny v plavkách. Takýto prístup má svoju logiku. Pri potení v saune sa pokožka čistí, čo však nie je možné, ak by bola prikrytá. Preto platí zásada, čím menej oblečenia (vrátane plaviek).

Ani Švédi však nie sú vždy v bastu (švédsky výraz pre saunu) úplne nahí. Často si telo rovnako ako našinci obopínajú uterákom. V niektorých výnimočných prípadoch sa nosia aj bikiny a kúpacie šortky, čo je však skôr výnimočný jav.

Švédska sauna

Postoje k nahote v saune sa vo Švédsku v súčasnosti prehodnocujú a v prípade mladšej generácie je častejšie, že sa v saune zakrývajú než u tých starších. Ako viete, čo by ste mali robiť? Veľa záleží na tom, kedy a kde sa saunovanie uskutoční.

Ak ste napríklad v kúpeľoch, ktoré vykonávajú aj švédske masáže, zvyčajne existujú jasné pravidlá (a dokonca aj pokyny), ktoré hovoria o tom, či by ste mali byť v saune nahí alebo nie. Často je tu iba jedna sauna pre obe pohlavia, takže sa dokonca očakávajú plavky.

Na typickejších švédskych miestach, ako sú centrá voľného času a komunitné bazény, je nahota normou. Všeobecným pravidlom je, že ak je sauna zmiešaná (t. j. muži a ženy v tej istej miestnosti), mali by ste ísť nahí, ale obmotať si okolo tela uterák.

Sauny sú však na týchto miestach skôr delené tak, že pre každé pohlavie je osobitná miestnosť. V takom prípade je obvyklé stretnúť sa v saune s nahými ľuďmi. Nikomu však nebude vadiť, ak budete mať uterák okolo seba. Mali by ste však byť pripravený vidieť veľa ďalších ľudí, ktorí nechajú uterák visieť na vešiaku.

Žena prichádzajúca do sauny

V saunách pri jazere a v horských lyžiarskych strediskách je celkom bežné, že ľudia sú v saune nahí a po saunovaní sa hodia priamo do ľadovej vody alebo sa vyváľajú v snehu (bez toho, aby si obliekli šaty).

Aj na týchto miestach sa však možno stretnúť s tým, že si ľudia nechávajú svoje bikiny a plavky v saune, potom čo v nich už plávali. Neexistuje preto žiadne striktné pravidlo, takže sa budete musieť prispôsobiť situácií v tom ktorom mieste.

Saunička, Sauna v Bratislave sa na Vás teší.

Did you like this? Share it!

Zanechajte komentár

Facebook
Instagram