Wellness – saunička, ako reagovať na nasledovný návrh?

žena relaxuje vo wellness

Wellness saunička Vás pozýva, aby ste si vyzliekli šaty a šli s nami do malej miestnosti vyhrievanej na takmer 100 stupňov Celzia, kde budete chvíľu sedieť nahí s ďalšími ľuďmi. Potom pôjdete von a šup pod vedro plné ľadovej vody, do ochladzovacej kade či bazénu osviežiť sa v mrazivej vode – alebo dokonca vyváľať sa v snehu ak je práve k dispozícií.

Stručne povedané: „Skočíme si do sauny?“

Odpoveď by mala byť jednoduchá. Buďte odvážni a povedzte „áno“ – pretože Vám tak neunikne možnosť prežiť lahodný relaxačný zážitok, ktorý si môžete vyskúšať aj v našom wellnesse Saunička Bratislava.

Sauny existujú mnoho storočí a začali sa objavovať v rôznych kultúrach, pričom vo Fínsku sa zaplietli dokonca aj do národnej kultúry. V dávno uplynulých dňoch boli v tejto krajine najpraktickejším miestom na kúpeľ počas dlhých zím, keď nebola k dispozícií žiadna teplá voda. Ako sme spomínali v predchádzajúcom článku, ktorý sa týkal predovšetkým bizarných fínskych zvykov počas saunovania, stále môžeme nájsť ľudí vo Fínsku, ktorí sa v saune dokonca aj narodili. V čase pred nemocnicami išlo o najčistejšie a najsterilnejšie miesto v dome, kde bola zároveň k dispozícií aj teplá voda.

Meditácia v prírode
Meditácia v prírode

Odhaduje sa, že vo Fínsku sú takmer 3 milióny sáun, pre 5,3 milióna obyvateľov. Veľké spoločnosti a štátne inštitúcie majú vlastné sauny, ktoré poskytujú svojím zamestnancom pre regeneráciu. Prezident má oficiálnu saunu, rovnako ako premiér. Nachádza sa v mestských apartmánoch a vidieckych chatách.

Tradičné sauny sú vykurované drevom, spaľované buď v kachliach s komínom, alebo sporákom bez komína. Druhý typ sauny – dymová sauna – je pôvodnou saunou a väčšina Fínov verí, že je najlepšia. Jej dvere sa zatvoria potom, čo sa spáli drevo (a väčšina dymu unikne), pričom uhlíky zohrievali saunu na správnu teplotu, a dávali saunovej miestnosti teplo a vôňu drevného dymu.

Všetky tradičné sauny majú kôš s kameňmi vyhrievanými kachľami, ktorými sa dá zvlhčiť vzduch v saunovej miestnosti jednoducho tým, že na kamene vylejete vodu. Para zvyšuje pocit tepla a napomáha k tvorbe potu, s ktorým sa z Vášho tela vylučujú odpadové látky.

Základná etiketa v saune je celkom jednoduchá. Najprv si vyzlečiete všetky svoje šaty, povolené sú jedine plachty. Plachtu Vám v ponúknu pri návšteve sauny v každom wellness zariadení. V našich podmienkach je vhodné zakryť si pri saunovaní a aj po ňom v relaxačnej zóne intímne partie.

Zena vo vode na isladne, prírodný wellness
Zena vo vode na isladne, prírodný wellness

Za štandardnú zdvorilosť sa považuje, že každý návštevník sauny sa osprchuje ešte predtým, ako vojde do saunovej miestnosti. Inak, tam je málo pravidiel. Zostaňte tak dlho, kým sa budete cítiť pohodlne a ak chcete, vráťte sa do sauny niekoľkokrát.

Keď vyjdete zo sauny, máte niekoľko možností. Vo wellness saune je tradične k dispozícií ochladzovací bazén, sprcha alebo ochladzovacie vedro, podľa Vášho výberu. Za správnych okolností a na správnom mieste možno využiť ako alternatívu skok do jazera, alebo vyváľanie sa v snehu. Ale ak sa váľate v snehu, uistite sa, že je čerstvý a sypký: starý, ľadový sneh môže mať vplyv na vašu pokožku ako brúsny papier.

Zarezervujte si Vašu sauničku ešte dnes a vstúpte do sveta wellness.

V prípade špecifických požiadaviek nás kontaktujte tu.

Did you like this? Share it!

Zanechajte komentár

Facebook
Instagram