Najbizarnejšie fínske zvyky – Sauna svet

Ak existuje jedna vec, ktorá sa najviac spája s Fínskom a životom v tejto severskej krajine, je to pravdepodobne ich sauna. Návšteva sauny je tam nielen považovaná za spôsob relaxácie, prevencie, či liečby, ale je to aj tradičné miesto, v ktorom sa Fíni stretávaj a nadväzujú sociálne kontakty. To by tiež mohlo vysvetliť, prečo sa vo Fínsku nachádzajú takmer 3 milióny sáun – v priemere jedna sauna na jednu fínsku domácnosť. Návšteva sauny pre Fínov tak stará, univerzálna a celkom samozrejmá tradícia, že v priebehu dlhých rokov sa vypestovali mnohé zvyky, ktoré sa môžu cudzincom zdať troch zvláštne, ba až bizarné. V tomto článku Vám predstavíme niekoľko z nich.

Opekanie klobás

Fíni milujú svoje grilované klobásy a dávno predtým než prišlo do módy opekanie na grile sa stalo osvedčenou fínskou metódou zavesiť klobásku na reťaz nad saunové kachle. Tento spôsob opekania klobás sa vo Fínsku samozrejme zachoval až dodnes, pretože teplo zo saunových pecí ich údajne opečie až do dokonalosti.

Bitie brezovými prútmi

Medzi tradičným vybavením predávaným vo fínskych obchodoch s potrebami do sauny môžete bez pochýb vidieť tenké listnaté konáre z brezy. Skutočne je bežnou praxou používať v saune mäkké brezové vetvy, aby ste sa počas pobytu v saune vyplieskali po svojej koži (alebo inde). Hoci to môže znieť divne,  bitie prútmi môže poslúžiť na zlepšenie obehu krvi.

Rezervujte si našu saunu teraz.

Rodenie detí

Predtým, než prišla medicína so svojimi modernými technológiami, existovali vo Fínsku mnohé využitia pre sauny aj nad rámec relaxácie či regenerácie. Preto boli sauny kedysi označované aj ako lekáreň chudoby. Až kým sa nerozšírili moderné nemocnice, poskytujúce matkám pri pôrode istý komfort a starostlivosť, takmer všetky matky vo Fínsku porodili svoje deti v saunách a zostávali v saune aj v čase po pôrode, aby sa tam zotavili. Dôvodom bolo, že sauna bývala tým najčistejším, a preto aj najviac sterilným miestom v celom dome. Dodnes žijú vo Fínsku ľudia, ktorí prišli na svet práve v saune.

Nalievanie piva na uhlie

Pivo a sauny idú vo Fínsku ruka v ruke. Jeden skvelý zvyk, ktorý spája tieto dve príjemné veci  je naliať pivo na uhlie namiesto vody, čím sa priestor vnútri sauny naplní vôňou piva a urobí tak pobyt v saune ešte príjemnejším.

žena v saune

Váľanie sa v snehu

Ochladenie tela po pobyte v saune je jednou z najdôležitejších častí saunovej procedúry, aby sa telo po saunovaní vrátilo na normálnu teplotu. Dnes sa ochladzovanie zvyčajne vykonáva studenou sprchou alebo ponorením do ochladzovacieho bazénu. Počas zimy sa však niektorí ľudia vo Fínsku rozhodnú ochladiť v snehu alebo dokonca kúpať v diere vykopanej v zamrznutom jazere. Upozorňujeme však, že praktizovanie tohto zvyku prináša náhlu zmena teploty a môže spôsobiť veľký šok pre organizmus. Preto by sa ho mali vyvarovať menej otužilí jedinci.

Mystické miesto

V predkresťanských časoch bola sauna považovaná za posvätné, takmer mystické, miesto. Do dnešného dňa sa preto očakáva, že sa ľudia budú v saune správať slušne a nebudú používať vulgarizmy, akoby to bol kostol. V minulosti sa predpokladalo, že každá sauna má svojho ducha ochrancu – ďalší dôvod, prečo bola považovaná za miesto hojenia rán či liečenia chorôb. Stala sa tiež miestom na odriekanie kúziel (väčšinou milostných alebo liečivých), najmä na posvätné sviatky, ako napríklad sviatok leta. V dávnych dobách fínski ľudia začínali a aj končili svoje životy v saune.

Did you like this? Share it!

Zanechajte komentár

Facebook
Instagram