Fínska sauna verzus infrasauna – Wellness Bratislava

Fínska sauna verzus infrasauna

V našej sauničke (wellness Bratislava) si môžete vychutnať pobyt vo fínskej saune i infrasaune. Častou otázkou návštevníkov sauny (predovšetkým začínajúcich) pritom je, aký je rozdiel medzi fínskou (tradičnou) saunou a infrasaunou. V ktorej z nich zažijú to najlepšie saunovanie. Ide o dôležitú otázku a preto sme sa rozhodli, poskytnúť Vám krátke vysvetlenie. Aby ste poznali základné rozdiely a liečivé účinky oboch druhov sáun, ktoré môžete vyskúšať v našom wellnesse v centre Bratislavy.

Ako tradičná fínska sauna tak aj infrasauna poskytujú návštevníkom – saunovačom tepelnú terapiu, s ktorou sú spojené mnohé liečivé účinky. Však rozdiel predstavuje metóda vykurovania, s čím je spojené aj rozdielne využitie. Nižšie uvádzame základné charakteristiky oboch typov sáun:

Fínska (tradičná) sauna:

  • Vykurovanie tradičnej fínskej sauny zabezpečujú kachle vyhrievané drevom, elektrinou či plynom.
  • Dokáže vyprodukovať mimoriadne vysokú teplotu, ktorú si však samozrejme dokážete regulovať podľa vlastnej potreby a nastavenia. Tak, aby ste zažili to najlepšie saunovanie. Presvedčiť sa o tom môžete v našom wellnesse Bratislava, kde disponujeme fínskou saunou vhodnou pre začínajúcich saunovačov ako aj pre tých skúsenejších, ktorí sú pripravení vyskúšať aj extrémne teploty.
  • Špecialitou fínskej sauny je, že sa v nej zvyčajne nachádza dutina na uloženie kolekcie saunových kameňov. Využívajú sa tak, že na rozpálené kamene môžete naliať vodu, ktorá sa okamžite odparí a tým sa náhle zvýši vlhkosť vzduchu. Takýmto spôsobom fínska sauna poskytuje liečivé účinky Vaším dýchacím cestám.
  • S predchádzajúcim bodom súvisí, že fínska sauna môže byť využívaná dvoma spôsobmi – ako suchá alebo ako mokrá sauna. Suché využitie spočíva v tom, že budete využívať iba teplý vzduch produkovaný kachľami. Naopak  mokré využitie spočíva v zapojení saunových kameňov a v náhlom zvlhčení vzduchu s ich pomocou. Vyliatím vody na saunové kamene sa v miestnosti objaví para a môžete tak spoznať liečivé účinky, ktoré vlhký a teplý vzduch prinesie Vaším dýchacím cestám. Najlepšie saunovanie tak môžu zažiť rovnako tí, ktorí majú radšej pocity, ktoré prináša pobyt v suchej saune a rovnako tí, ktorí preferujú vyššiu vlhkosť vzduchu.

Infrasauna:

  • Na vykurovanie saunovej kabíny využíva keramické žiariče, produkujúce infračervené žiarenie prenikajúce do svalstva, ktoré je rovnomerne prehrievané.
  • Zohrieva ľudské telo priamo, a to bez toho, aby vytváralo v kabíne príliš vysokú teplotu, vďaka čomu je v kabíne infrasauny podstatne miernejšia teplota v porovnaní s fínskou saunou.
  • Vzhľadom na svoj charakter je infrasauna využívaná výlučne ako suchá sauna.
  • Hlavnou zdravotnou výhodou infrasauny je to, že ju môžu bez obmedzení používať aj alergici, astmatici, či ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom.

Ktorý typ je pre Vás teda lepší? To samozrejme závisí od toho, čo od pobytu v saune očakávate. Wellness Bratislava – saunička preto poskytuje klientom možnosť vybrať si z týchto základných typov sáun.

Pokiaľ očakávate v saune vysokú teplotu alebo chcete v saune striedať suchý vzduch s vlhkým, potom je pre Vaše najlepšie saunovanie ideálna fínska sauna.

Na druhej strane, ak si z nejakého dôvodu nemôžete užiť vysoké teploty a napriek tomu chcete tepelnú terapiu alebo ak preferujete hĺbkové prehriatie bez pary. Infračervená sauna a jej liečivé účinky sú pre Vás ideálnou voľbou.

Did you like this? Share it!

Zanechajte komentár

Facebook
Instagram