Sauna – zabijak toxínov a stresu (a mnohých ďalších!)

Dôvodom prečo ľudia navštevuj sauny stále častejšie je skutočne mnoho. Obrazne možno skonštatovať, že pravidelným saunovaním dokážeme zabiť (minimálne) dve muchy jednou ranou. Ak by sme sa však na všetky pozitívne dopady saunovania pozreli bližšie, zistíme, že tých „zabitých múch“ je podstatne viacej. V dnešnej dobe plnej civilizačných chorôb, stresu a depresií je sauna skutočne jedným z prostriedkov, ktorý dokáže ľudom pomôcť zbaviť sa jednou ranou mnohých problémov, ktoré im každodenný život prináša, a ktoré idú takpovediac „ruka v ruke“.

Mnoho ľudí (vrátane mladých) trpí únavou, nespavosťou či depresiami. Pôvodcom týchto javov môže byť zanesenie organizmu toxickými látkami, ktoré sa nachádzajú v potrave, alkohole či znečistenom ovzduší.

V spojení s náročným životným štýlom plným zhonu, stresu a vysokého pracovného tempa môže mať zanesenie organizmu pre človeka fatálne následky.

Detoxikácia potením

Jedným z účinných liekov na oba popísané problémy môže byť saunovanie. Za pol hodinu saunovania sa z Vášho tela potením vylúči množstvo odpadu. Pre porovnanie ide o rovnaké množstvo, aké za normálnych okolností ľadviny spracujú počas celého dňa. To už je pre organizmus riadna úľava!

Pôsobením tepla sauny sa telo „saunovača“ môže zbaviť rôznych cudzorodých látok a chemických jedov, ktoré sa v ňom inak hromadia a škodia mu.

Pokiaľ ide o detoxikáciu organizmu, potom je ideálnou voľbou fínska sauna, v ktorej sa produkuje vysoká teplota spôsobujúca výrazné potenie, pričom spolu s potom odchádzajú z tela aj niektoré splodiny metabolizmu (soľ, kyselina mliečna a močová, močovina a tiež vápnik, horčík a kalcium), a to v prípade, keď sa ich nahromadilo viac, než je obvyklé.

Sauna a stres

Popri detoxikácií má sauna blahodarný vplyv tiež na myseľ človeka. Fíni, ktorí majú so saunovaním stáročné skúsenosti zvyknú hovoriť, že v saune sa utíši hnev a v človeku sa rozhostí pohoda. Ich príslovie môže potvrdiť každý „saunovač“ – po návšteve sauny často cítime neuveriteľný príliv energie a dobrej nálady. A to môže byť kľúčom k zvládaniu rôznych náročných životných situácií, ktoré človeku denno-denne prinášajú stres.

Popri mnohých ďalších efektoch (zlepšenie krvného obehu, zdravá a čistá pleť a iné) Vám môže návšteva sauny pomôcť tiež k detoxikácií organizmu a k odbúraniu stresu. Výsledky však nemôžu prichádzať na počkanie, a preto je potrebné navštevovať saunu pravidelne – ak chceme dosiahnuť dlhodobé výsledky.

Did you like this? Share it!

Zanechajte komentár

Facebook
Instagram